Friday, December 5, 2008

Toomees nyyd

Haere mai!
Pole viitsinud vahepeal kirjutada jalle, kuigi toimunud on paris palju - reis Northlandi, nadal Taurangas, soit Napieri ja lopuks ometi - nyyd kain tool ka.
Northlandi reis oli suht huvitav, loodus on lihtsalt imeilus siin igal pool, "targad mehed" raagivad, et pohjasaar on igav, mottetu jne; tahaks naha mis siis lounas veel olla voib... Igatahes esimene paev oli ysna omamoodi - reisi alguses polnud tervis just koige parem (viimase hosteli-ohtu tagajarg) ja jargmisel hommikul muutus see veelgi hullemaks kuna ma suutsin ookeani aares rannas telkides kylmetada. Pimeduse saabudes tekkisid meil kerged komplikatsioonid telgi kokkupanekuga, kuna me polnud eelnevalt vaevunud seda kotist valja votta. Loppes asi nii, et poolt telki kasutasin ma tekina ja teine pool kukkus kell 5 hommikul tuulega kokku, mis tahendas seda, et ylejaanud oo pidime Ristoga kordamooda seda pysti hoidma ja samal ajal magama. Ja sellel ool oli ka toeliselt kylm, nii et jargmise nadala olin ma paris haige. Ringi vaatamist haigus aga ei seganud - maed, ookean, Ninety Mile Beach, Cape Reinga ja enam-vahem koik muu mis sealkandis mainimisvaarset on, sai vaadatud. Maoori-keelsed kohanimed on kyll ysna voimatud meelde jatta (Matakana ja Kaka ehk valja arvatud), nii et ega tapselt enam oelda ei oskaks, et kus olen kainud ja kus mitte. Linnade puhul on asi veel keerulisem, enamik linnu naevad aaretult anonyymsed valja (nagu Soomeski), st. silte lugemata on vist voimatu valja moelda kuhu parasjagu sattunud oled. Ja kuna minu kallis ode tahtis kirjeldusi, yritan kirjeldada yhte tyypilist linna mis asub kuskil Aucklandist pohja pool - yks sirge tanav, selle aares madalad majad (nagu metsik laas), kuskil linna alguses on tankla, teises otsas McDonalds, nende vahele jaab olenevalt linna suurusest kas rohkem voi vahem halle ja igava valimusega maju (toidupoed jms). Ja rohkem seal paraku kirjeldada polegi... Inimesed on sobralikud, autojuhid viisakad (tymps ja mootorihaal peavad yle koige kolama loomulikult) ja nii ongi... No worries! Linnadest valja saades laheb aga pilt jalle palju paremaks, nagu ma juba ytlesin - loodus on imeline! Ylivordes kauneid vaateid nagi vist iga paev ja see on toepoolest hindamatu.
Reisi lopus soidutati meid Taurangasse, kus me pidime kindlasti too leidma. Parast koigi selle linna toobyroode, kohvikute, baaride jms kylastamist sai aga selgeks, et seda me ei leia. Nii turismi kui ka puuviljakasvatuse jaoks oli parajasti off-season ja olukord oli suht lootusetu. See-eest suutsime aga leida imeilusa ranna ja kaks lahedat prantsuse tyypi, kellega liikusime edasi Napieri, seekord veelgi kindlama plaaniga too leida. Tauranga linn oli muidu paris kena, ei midagi vaga yllatavat aga ilus siiski.
Napieris oleme nyyd olnud 3 voi 4 paeva (kes neid siin ikka loeb...) ja parast mones kohas kaimist ja paari telefonikonet oleme ametlikult tool. Too inglisekeelne nimetus on "apple thinning", mida ma paraku tolkida ei oska. Tahendab see seda, et tuleb paev otsa ringi tuiata ja ounapuude otsast enamik ounu minema visata. Nt kui on kobar 10 ounaga, tuleb neist alles jatta 2, et teised kasvada saaks ja, et puu raskuse all ara ei murduks (vanaema ouna-aias ei maksa seda praktiseerida). Ei pea vist mainima, et too on hullumeelselt igav ja ligi 30 kraadises kuumuses ka paris ebamugav, aga raha on vaja teenida ja see pole kaugeltki koige nomedam too mida teinud olen. Palk on loomulikult Uus-Meremaa ametlik miinimum, nagu backpackeritel ikka, aga ma ei virise. Jama on ainult see, et ounad on toored alles ja kohutait pole niipea loota :) Igatahes seda tood peaks jatkuma umbes jouludeni ja sealt edasi saab midagi muud tegema hakata, nii et nyyd on elu jalle enam-vahem kindel, mis on vahelduseks paris hea. Kui tuju tekib, kirjutan kunagi ehk veel miskit, arge senikaua ara kylmuge!

2 comments:

calendula said...

kle, sa pead ära korjama lihtsalt õunu, eks... ma soomes pidin põõsast korjama ära kõik MÄDAD maasikad... elurõve... hallitanud ja ligased... aga õnne töö puhul :)
kirjuta tihemini! :D

Tervisemari said...

Häid jõule!!